Friday, October 15, 2010

The Day She Was Born...Part 4

Biler masa bersalin dah tiba...

Sebelum tuh misi suntik ubat lagi kat Ibu
Ibu tanya epidural ker die kata bukan
Tapi memang tak ingat ler ubat ape
Pastuh memang sakit dah kerap
Ibu dok mengiring jer memang tak leh baring terlentang
Sakit giler sampai mengalir air mata
Dalam hati dok kata nak mati dahker...


Ayah memang stay tak kuar2 dah
Kami berdua siap berselawat ler kuat2
Ayah siap urut2 kaki Ibu
Sebab tak tahan dah sakit sgt


Sekali Ibu kata kat Ayah nak berak
Misi tak bagi bangun die soh berak jer atas katil tuh
Ibu kata taknak ler malu
Terus kensel nak berak
Sekali Ibu rasa macam nak teran
Misi ajar camne nak teran bagai
First time cuba memang fail terus tak jadi nak teran 
Sebab tak nampak lagi kepala baby


Sekali Dr masuk nak cek bukaan Ibu
Dr kata kepala dah nampak dah nih
Dah boleh bersalin
Dr cepat2 panggil kawan Dr die n misi pon beramai2 masuk
Ayah pon Dr panggil gak
Ibu cakap tak nak bersalin lagi belum waktunya hahahaha
Giler ker ape


Dr pon tunjuk kat Ayah kepala baby dah nampak
Dr soh Ayah dok sebelah Ibu bagi sokongan
Dr lagi sorang naik atas katil Ibu nak tolong push perut Ibu
Keadaan memang kecoh
Bukan kecoh sebab Ibu menjerit ker hape
Ibu memang malu nak jerit hehehehe
Kecoh ngan Dr n misi dok bagi semangat
Boleh puan, boleh puan, sikit lagi puan


Dengan 3 kali push kalau tak salah Ibu keluar ler permata hati Ibu dan Ayah
Yang klakonyer masa dah lepas bahu kuar terus laju jer baby kuar
Sampai Dr n misi tak sempat sambut
Mujur jatuh atas katil
Masa kuar tuh Arissa memang nangis terus



Perasaan Ibu masa tuh memang lega sgt
Syukur sgt
Ayah siap bisik kat Ibu anak kita pompuan cukup sifat semua
Alhamdulillah
Misi tunjuk baby kat Ibu
Tanya boy ker girl
Ibu jawab ler grl sebab Ayah dah bgtau hehehehe
Arissa selamat dilahirkan pada 06.09.2008
Pada pukul 2.59 ptg


Pastuh misi bawa Arissa p bilik satu lagi bersihkan die semua
Ayah lak misi soh amik air semayang
Pas Ayah azan n iqamatkan misi bawa Arissa kat Ibu
Ibu menangis tgk Arissa bau Arissa wangi sgt
Orang kata bau baby baru lahir macam bau syurga betul ker
Ibu dapat pegang Arissa sat jer
Dapat peluk n cium sat jer
Pastuh misi terus bawak Arissa p NICU


Sebabkan Arissa lahir tak cukup bulan kena masuk inkubator
Tapi sebab berat Arissa lebih 1.7kg Arissa tak masuk inkubator besa tuh
Just yang macam terowong jer tutup kat kepala jer
Dr masukkan ubat kuatkan paru2 n antibiotik
Sebab Ibu pecah ketuban lebih 24 jam


Pas kuarkan uri n jahit semua Ibu tertido
Lama gak Ibu tido
Bayangkan dari kul 3 tuh nak kat Maghrib baru depa tolak Ibu masuk wad
Sebab wad penuh
Sempat ler Ibu makan dengan Ayah time tuh
Mauk lak wad dengan Ibu2 yang belum bersalin


Pas buka posa pindah lak bilik
Kali nih masuk wad yang semua Ibu2 baru bersalin
Ibu sorang jer yang takde baby
Sebab Arissa masuk NICU
Esoknyer Ibu dah kuar wad
Tapi Arissa seminggu dok kat wad
Biler dah paru2 Arissa ok kena kuning plak
Tuh yang sampai seminggu dok sana


Ibu tak dapat nak jaga sebab bilik menunggu penuh
So Ibu akan berulang dari umah tgk Arissa
Sedih memang sedih
Dah ler tak dpt nak BF Arissa
Susu Ibu lambat kuar
Tgk lak banyak wayar2 dok berselirat kat badan
Memang sedih sgt


Sepanjang seminggu pas bersalin Opah yang jaga Ibu
Atuk dok 2 hari je kot
Sebab masa tuh Umi pon dalam pantang gak kat kg
Tapi Umi dah 40 hari pantang
Syukur seminggu jer Arissa dok wad
Tapi masih kena amik darah utk pantau kuning

Hari kedua p amik darah bacaan tinggi 
So Ibu n Arissa kena masuk wad lagi
Mujur sehari jer
Esoknyer terus balik kg
Opah dah gelisah dok lama2 kat KL heheheeh







Citer kat kg lak akan disambung hehehehe....













3 comments:

Rizziela said...

Memang syokkan baca pengalaman orang bersalin. Teringat masa saya dulu :D

ArELeEz said...

bestlah baca experience2 macam nie. harap2, 1 day leez pun dpt laluinye jugak. amin..

emy a.k.a ibu arissa said...

teringat masa bersalinkan Arissa Qaisara saya dulu...

Salam Kenal...