Wednesday, April 16, 2014

Muhammad Harraz Faiq

Assalamualaikum semua
Kali nih nak bercerita pasai anak teruna Ibu plak
Selepas Afia sihat dari jangkitan paru2
Harraz plak down with fever
Lama plak tuh 10 hari gak die demam
Masa nih bulan Januari hari tuh

Ibu n Ayah memang gilir2 gak jaga kat umah
Awal tahun cuti dah tinggal sket je nih
Mula2 demam bawa p klinik macam besa dapat ubat paracetamol, salbutamol n titis hidung
Biler dah demam masuk hari ke3 kami bawa p klinik lagi
Kali nih amik darah takut denggi
Platlet tinggi tapi xde denggi Alhamdulillah

Hari ke5 nampak Harraz lemah sangat terus bawa p emergency
Tapi doktor kat ER tu kata demam besa je
Hari ke7 p klinik semula utk repeat amik darah sebab platlet tinggi
Masa nih platlet masih tinggi
So doktor terus refer ke Hospital
Time ni Ibu keje Ayah yang jaga Harraz
Ibu pon terus ke klinik n bawa depa p Hospital

Sampai kat Hospital jumpa doktor
Ingatkan kena tahan masuk wad tapi x
Cumanye kena repeat amik darah kat wad plak
Hari Isnin p amik darah kat hospital
Doktor kat wad paedatrik kata mungkin Harraz kena demam Kawasaki
Pastu kena refer ke Klinik Paedatrik plak

Masa kat Klinik Paed tuh Doktor kata platlet Harraz masih tinggi lagi
So kena repeat semula amik FBC n mak nenek pasal darah
Pastuh kena datang semula utk buat ECHO
Sebab demam kawasaki akan efek jantung
Nak tgk heart beat die ok n tgk jantung tuh ok ke x
Minggu depannye buat ECHO n dapat result darah
Platlet masih tinggi
Doktor terus refer ke IJN n consume aspirin
Sebab takut darah beku disebabkan platlet tinggi
Dan kena makan asid folic n ion sebab kulit Harraz putih sangat
Juga HB Harraz low
Dah macam org peknen plak

Syukur Alhamdulillah masa kat IJN Doktor cek semua ok
Syukur sangat2
Aspirin pon dah tak makan
Asid folic n ion pon dah stop
Doktor ganti makan multivitamin
Cuma pasni nak tunggu result air kencing plak
Harap2 semua ok le pasni
Risau hati nih biler anak2 sakit 

Skang nih yang Ibu perasan
Harraz sangat suka makan besi buai n kerusi malas
Apakah dah terlampau banyak ion dalam badan huhuhuhu



Anak teruna Ibu yang anje2 sangat
Tak boleh Ibu hilang dari pandangan
Nak membuas pon nak kena ada Ibu dengan die
Sabo jele dik




Damia Afiazahraa

 Assalamualaikum semua
Ni nak citer pasal anak dara Ibu yang no2 nih
Citernye tahun lepas tapi ni baru nk citer

Masa bulan 12 tahun lepas
Afia warded sebab jangkitan paru-paru
Start dari demam, batuk n selesema
Tapi paling teruk batuk die ler
Rasanya berminggu-minggu jugak le
P klinik dapat salbutamol
Biler dah teruk sket dapat antibiotik n kena neb
3x jugak le kena neb

Last skali masa kat taska cikgu die call
Bagitau Afia demam panas
Temperature dah 38C pastu asik tdo je
Afia pon macam susah nak bernafas jer masa tu
Ibu n Ayah cepat2 blk umah amik die bawa p klinik

Sampai kat klinik terus masuk ubat bontot sebab panas sgt
Pastu jumpa doktor terus kena p neb lagi
Masuk blk bilik doktor katanya nak tgk oksigen dlm badan Afia
Biler cek tuh around 80% je kot
Pastu Doktor kata terus kena warded nih
Terus pakaikan oksigen kat Afia
Ibu n Afia p Hospital Putrajaya dengan naik ambulans
Ayah follow dari belakang

Sampai kat kecemasan terus bawa masuk dengan tong oksigen skali
Masa sampai tuh temperature Afia dah naik sampai 40C
Doktor soh Ibu jelum2 badan Afia
Ibu n Ayah memang wait dlm bilik kat kecemasan tuh
Afia memang tdo je tapi merengek

Biler dapat katil kat wad n setel semua Ayah pon balik umah
Amik barang ape yang patut
Sebab malam tuh Ayah yg jaga Afia dulu
Sebab Harraz menyusu badan

Seminggu jugak ler Afia dok kat wad
Ibu n Ayah gilir2 jaga Afia
Siang Ibu jaga malam lak Ayah yang jaga
Masa dalam wad tu yang sebilik ngan Afia semua sakit yang sama
Mujur jugak Afia tak kena pneumonia
Tapi doktor kata hampir2 nak dapat ler

Pas kuar dari wad mmg xanto p taska pon
Mujur Opah n Atok ade kat cni
Opah ler jaga Afia selama seminggu kat umah
Doktor continue antibiotik selama seminggu
Ubat lelah plak selama 2 minggu
Alhamdulillah skang nih Afia dah pulih

Memang susah hati biler anak2 sakit
Nak cuti lama2 pon takut orang marah
Tapi nak wat camne kan bukan kita mintak
Nih semua dugaan untuk menginsafkan kita
Ibu selalu berdoa moga anak2 Ibu semua sihat je
InsyaAllah

Nih masa kat emergency

Nih dah sihat sket tapi still kena pakai oksigen

Nih masa kena neb 4 jam sekali

Dah start mau makan


Masa nih drip n oksigen suma dah cabut
Terus menggeletek nak p main
Bawa le p main sebab seminggu dok atas katil jer
Sian anak Ibu
Pasni tak nak sakit2 lagi ye 
 
 






Monday, March 17, 2014

Kenduri Kawennya Cousinku


 Assalamualaikum semua
Rajin plak makcik nih mengaupdate ye
Saje nak kasi clear gambo dalam folder
Sementara tengah free nih ye tak

Nih citer tahun lepas gak
Masa nih Harraz dok dlm perut lagi
Cousin Ibu kawen kat Batu Gajah
Tapi tak balik sebab dah sarat sangat
Kenduri kat Bangi je pergi
Ni pon sebab ade dalam kamera Abah
So kita kasi transfer suma

Kali nih Abah gak yang jadi walinye
Sebab Abah cousin Ibu dah meninggal
Abah depa tuh adik Abah Ibu ler
Ape yang berbelit2 nih
Malas nak tulis share gambo jele ye





















 








 

Raya Tahun Lepas 2013

 Assalamualaikum semua
Lamaaaaaaaa sangat dah tak menulis nih
Citer adalah banyak tapi tahap kemalasan adalah melampau
Nak start dari mana eh
Semua citer pon ingat2 lupa hihihi

Meh kiter share gambo masa raya tahun lepas hahahaha
Giler lama
Tapi peduli ape share jele kan hehehe
Tahun lepas masa raya Ibu masih dalam pantang
Raya pon kat Ipoh dulu sebab Umi n family still kat Adelaide
Raya ke 4 baru balik Sg Petani
Tema kali ni adalah kuning
Silalah berpinor mata nengok gambo nih....