Friday, March 5, 2010

Buah Kulim...


Ade sesapa penah tengok n terjumpa buah kulim nih tak
Ibu sekarang nih tengah dok mencari buah kulim nih
Kawan Ibu ade search tapi jauh sangat kat Tumpat nuh
Kalau ade kat area Kl ker Putrajaya ker senang sikit

Buah kulim nih elok utk budak2 yang demam panas waktu malam
Yang suka meracau2 masa demam n demam tarik
Arissa kan demam tarik
So Ibu nak sangat2 cari buah nih

Buah nih pon Mak Ibu yang soh cari
Kat kg ade buah nih tapi dah pecah
Masa Ibu kecik2 dulu
Ibu kalau demam memang suka meracau
So Mak Ibu akan bagi Ibu cium bau buah nih
Biler dah cium bau die
Kita yang demam meracau nih akan kurang meracau
Bau die memang busuk giler
Ibu ingat lagi bau die sampai sekarang nih

So please kalau ade sesapa yang terjumpa tlg bgtau Ibu eh
Kalau nak tau kebaikan buah kulim nih boleh p kat web nih
Sharing is caring



12 comments:

YatieJay said...

Pernah dengar buah Kulim tapi tak pernah tau rupanya mcm mana.

Memg betul bagus utk budak yg kena tarik ye? Harus carik jugak ni, memandangkan Naufal dah 2x kena.....

Thanks for the info!

zue said...

mak zue kata selalu ade kat kedai herba...kat cni tak tau nak cari katne

ArELeEz said...

1st time dengor psl buah kulim nih. btw, kalo leez terjumpe kang leez roger2, ok!

fazs said...

Bukan senang nak cari sekarang kalau dah duduk bandar..

anna..Nor Azana.. said...

buah kulim ni,kdg2 ada jaul kat pasar malm kat ipoh.. selalu kat sungai siput perak ada..
buah dia memng busuk seakan bawang putih or teruk lagi.. tapi, kalo org zaman dedulu,selain buat ubat rayan(demam pns) derang gak mkn isinya..rebus dgn bayam or gulai lemak dgn kemahang

kambing boer seribuak said...

Baru semalam jiran beri buah nih. Bau dia memang semerbak harum macam bau jering. Rasa pedas. Mmg banyak terdapat di Perak

kambing boer seribuak said...

Baru semalam jiran beri buah nih. Bau dia memang semerbak harum macam bau jering. Rasa pedas. Mmg banyak terdapat di Perak

Rahayu said...

buah kulim ni ada dijual di pasar Batu Gajah (hari Ahad)

Anonymous said...

saya ada membekalkan herba seperti buah kulim dan herba lain..buah kulim boleh dihantar secara pos seluruh malaysia.hubungi 0175984085 / 0175984058.tq

Samsuri Wahid said...

Saya baru beli di market Tapah. Banyak ada kat situ. Tanya orang mana gerai buah pakcik Marzuki kat market tu.

Anonymous said...

Kat Sungkai..Perak........byk buah....bau kuat sgt...sakit kepala.

Najib Naaim said...

Saya ada membekal buah kulim- no pon : 0194373305