Monday, January 4, 2010

2 Hari 2 Malam...

Ape benda yg 2 hari 2 mlm nih
Mcm citer kat tv9 plak 3 hari 2 mlm kuikuikui

Ok back to the story
Seperti entry yg lepas
Ibu dah bgtau yg Arissa admitted kat wad
Arissa kena demam tarik

Masa kejadian Ayah takde plak tuh
Ayah balik kg
Seb baik kami tido umah Yong @ Umi Arissa
Pas anto Ayah kat ERL petang tuh
Kami berdua terus p umah Yong

Arissa macam biasa jer
Main sorang2 sebab kakak n abang2 die balik kg
Dalam kul 6 gtu Ibu n Umi bawa Arissa p main kat playground
Arissa macam besa ler seronok jer dpt main
Naik atas terus mandikan die
Memang tak ade tanda2 die demam ker ape

Dalam kul 8 mlm gtu Ibu suap nasi kat Arissa
Makan pon tak banyak
Tapi lately Ibu perasan Arissa memang kurang makan
Pas makan tuh Arissa muntah
Salin baju die semua dah rasa dedar2 badan die
Tak pe lagi sebab tak panas kan
Memang selalu gtu pon
Dalam kul 9 lebih kot Arissa muntah lagi tapi tak banyak a
Pas salin baju Ibu bawa masuk tido
Sebelum tido bagi susu die pon tido

Dalam kul 1130 Ibu terjaga sebab Arissa merengek
Ibu nak buatkan susu macam biase le tapi Arissa muntah plak lagi
Kali nih banyak muntahnya habis semua susu yg die minum keluar balik
Badan Arissa pon Ibu rasa dah panas giler dah
Muka Arissa pon dah merah kompom panas tuh

Ibu kejutkan Umi minta ubat demam
Pas makan ubat Ibu jerlum kepala n badan Arissa dengan air paip
Lepas jerlum tuh Arissa menggigil masa tuh die atas riba Ibu
Ibu letak Arissa kat bawah sebab nak selimut n tidokan Arissa
Lepas letak tuh Arissa pejam mata
Ibu ingatkan die dah tido
Tak lama pastuh Arissa menjerit
Jerit yang memang kuat giler ler
Ibu angkat Arissa tak sedar yang die dah tarik
Yong pon masuk bilik kami
Masa Yong pegang Arissa Ibu tengok seluruh badan Arissa dah pucat lesi
Bibir n kuku Arissa dah biru giler
Heart beat pon tak de
Mata Arissa pon dok pandang atas jer
Air liur meleleh keluar
Ibu dah memekik dah panggil Arissa
Dah macam orang kena histeria dah Ibu
Sedih toksah cakap ler
Sampai tak ade air mata lagi dah Ibu menangis malam tuh

Umi panggil Ayah Yob tolong tengok Arissa kenapa
Masa Ayah Yob masuk tuh Arissa dah recovered sket
Die dah tak pucat dah kembali macam normal
Cuma Arissa senyap jer tak nangis tak merengek ape pon
Cuma mata Arissa jer yang terbuka
Memang Arissa totally collapsed pastuh

Kami terus bawa Arissa p kecemasan kat Hospital Putrajaya
Dalam kereta Ibu tiarapkan Arissa mcm yg Ayah Yob suruh
Arissa tetap gtu xde respon
Cuma biler Umi pegang tgn die Arissa bagi respon
Umi soh Ibu banyak2 mengucap
Macam2 Ibu baca
Ibu bagi kata2 semangat kat Arissa
Ibu kata Arissa kuat
Dalam hati toksah kata ler
Masa die tarik tuh Ibu ingatkan Arissa dah tak ade.......

Nak dekat sampai hospital Arissa macam nak tido
Ibu kejut2 die jangan tido
Ibu takut sangat kalau Arissa tertido masa tuh
Sampai kat kecemasan Doktor cek Arissa
Doktor kata normal budak2 kena tarik
Tapi nih 1st time Arissa kena
Memang panik giler Ibu
Doktor masukkan ubat kat bontot n amik darah
Masa amik darah tuh Arissa menangis
Alhamdullillah Ibu lega dengar Arissa menangis

Dah setel kat ctu Doktor kata Arissa kena admitted kat wad
Depa nak pantau perkembangan Arissa selama 24 jam
Takut ade second attack plak
Sampai kat wad timbang n letak Arissa kat katil die
Misi soh tanggalkan semua baju tinggal pampers jer
Misi soh jerlum satu badan Arissa bagi kurangkan panas
Arissa terus tido tak gerak2 sampai ke pagi
Doktor kata normal sebab lepas tarik memang budak2 akan rasa letih
Setiap 4 jam misi akan datang masukkan ubat kat bontot n amik tekanan darah die
Sepanjang kat sana memang Arissa recovered dengan cepat
Arissa pon semakin aktif selepas tuh
Macam tak ade pape yg berlaku kat Arissa
Sebabkan Arissa kurang makan n menyusu Doktor bagi drip air kat Arissa

Sekarang syukur Alhamdulillah Arissa dah fully recovered
Ibu takut sangat benda nih berlaku lagi
Moga2 Allah SWT jauhkan segala penyakit berbahaya dari Arissa
Sekarang nih kalau Arissa start demam Ibu kena lebih bagi perhatian kat Arissa
Takut sangat pengalaman nih berulang
Tak sanggup Ibu kehilangan Arissa....

Jom layan gambo Arissa kat wad
Memang aktif giler
Tak nak dok diam
Asyik tawaf satu wad
Doktor n misi pon dah kenal
Kalau dengo bunyi kasut die mesti depa panggil Hajah kuikuikui
Ngan Doktor Arissa ok jer
Sampaikan Doktor kata Arissa good girl
Kalau ngan misi siap tendang lagi... sabo jele...

Ktil tempat Arissa bermalam

Pagi masa 1st day kat sana
Baru bangun tido

Sian lak tengok dua2 tangan ade kesan kena cucuk

Malas nak layan Ibu die

Sengih ler pulak

Biler Ayah ade ngengada lebih

Anak Ayah



Gambo 3 yang last tuh malas nak tulis caption
Citer nih pon Ibu tak sanggup nak baca lagi sebenarnya
Masa nak tulis nih pon nak mengalir air mata pon ade
Tapi yang pasti Ibu redha
Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya
Semoga Arissa akan membesar menjadi anak yang bijak dan solehah
Amin....



3 comments:

alyyani said...

baru baca entry ni. tak penah tau macam mana budak kena tarik. thanks for sharing ye. yaAllah moga anak2 kita sihat2 hendaknye ye. takut nye kalau saya kt tempat awak..

zue said...

memang mendebarkan masa tuh...tak dapat nak bayangkan...memang sya rasa anak saya tuh dah tak de masa kena tarik tuh...bayangkan ayah die baru jer blk kg petang tuh dah anak jadi gtu plak....lepas nih kena stanby ubat bontot, ubat paracetamol yg air tuh, temperature yg plg penting n cool fever

mela said...

sedihnya bila aku baca, rasa nak nagis ja.Moga Arissa terus sihat..jangan jadik macam tu dah.Moga arissa membesar dengan baik ya.