Wednesday, March 27, 2013

Keadaan Abah Kami

Assalamualaikum semua
Hari nih Ibu nak bercerita sket pasal Abah Ibu
Actually citer nih dua minggu lepas kot
Pada 7 Mac Abah kena p Hospital Ipoh utk buat endoskopik
Sebenarnya Abah ade sakit hernia @ angin pasang
Tidak ketinggalan juga kencing manis n jantung

Masa tuh Dr kata cuma masuk daycare sahaja
Kalau setel semua petang boleh balik
Sekali masa buat prosedur tuh Dr jumpa ade ketumbuhan lak kat usus
So tak jadi buat minor operation terus kena tahan masuk wad

Dr cuma amik sample ketumbuhan tuh n pantau kesihatan Abah
4 hari 3 malam Abah dok kat sepital
Mak yang jaga Abah
Tapi tuh ler orang yang sihat dok sepital memang bosan ler hehehe



Nih masa wait Ayah p beli mee goreng mamak
Orang sakit mengidam hehehehe

Pastuh plak minggu depannya Abah ade appoinment kat IJN
Ayah sebagai menantu mithali amik cuti bawa Abah n Mak p sana
Dr kat sana bagi tarikh 21hb operate jantung yang tersumbat tuh
Tapi masa 20 hb Abah kena p amik result sample ketumbuhan kat Hospital Ipoh
Ikutkan 21hb masuk wad n 22hb operate

Pada 22hb tuh Dr masukkan kamera melalui tangan utk tgk keadaan jantung Abah
Sekali Dr jumpa ade 4 saluran yang tersumbat
Kalau ikutkan prosedur org yg takde pape masalah boleh jer buat bypass
Sebabkan Abah ade kanser usus yang dah merebak ke paru2
So Dr xnak amik risiko takut akan menjejaskan kanser tuh
Solution cuma Abah kena bertahan makan ubat sakit jantung sepanjang hayat
Hari nih plak Anyah cuti sebab Dr kat Hospital Ipoh nakmjumpa waris
Nak bgtau prosedur ape yg akan depa buat utk rawat kanser tuh

Kami semua memang gundah gulana dengan penyakit Abah nih
Yela dari die muda memang xde pape penyakit pon
Cuma yang teruk kencing manis tuh pon masih terkawal
Tup2 skang nih ade sakit jantung n kanser lak
Kani sebagai anak hanya mampu berdoa
Semoga kesihatan Abah akan pulih
InsyaAllah Abah seorang yang tabah
Itu yang membuatkan kami sebagai anak2nya pon tabah
Be strong Abah
Kami sentiasa ade disisi Abah









I blog with BE Write

3 comments:

Ima Salsuzaima said...

semoga cepat sembuh.. amin..:)

Ila Razali said...

kanser usus ni tajuk thesis yong kan.....

tak pe.... harap pak ngah panjang umur dan semangat menjalani hidup sehari-hari. Dan yang paling penting sokongan dari anak3.

Nanti update lagik.

Zue said...

Betul tuh kanser usus tajuk thesis yong...hope dapat solution ler pasnih...yong pon dah emel kot diet harian utk pak ngah kat nyah